Особливості харчування після променевої терапії
Правильне харчування і здоровий спосіб життя після проходження курсу променевої терапії в деяких випадках допомагає запобігти небажаних ефектів від лікування або зменшити їх силу.
В першу чергу в дієту потребують пацієнти, які перенесли опромінення таза або живота.
Вживати їжу слід не менше 4-х разів на день, але не пізніше, ніж за 2 години до сну.
Які продукти і страви можна і потрібно вживати після променевої терапії?
М’ясо: Головним чином біле м’язове або органне (серце, нирки, язик, печінка)
Риба: переважно морська.
Яйця: курячі і перепелині.
Кисломолочні продукти: всю кисломолочну продукцію, особливо сир.
Свіжа зелень: часник, петрушка, кріп, селера, цибуля, щавель, шпинат.
Овочі: морква, помідори, буряк, гарбуз, кабачки, патисони, солодкий перець, редька, пастернак, капуста.
Ягоди: чорноплідна і червона горобина, смородина, аґрус, вишні, абрикоси, сливи, шипшина, журавлина. Можна вживати як свіжі так і морожені.
Фрукти: яблука, груші, грейпфрут.
Сухофрукти: родзинки, чорнослив, інжир, курага, хурма.
Горіхи і насіння.
Прянощі: негострий карі, куркума, коріандр, базилік, майоран, кмин, кориця.
Рослинні масла: льону, волоського горіха, зародків пшениці, конопляне – в холодному вигляді по 1 чайній ложці перед їжею. В салатах та для страв, що передбачають теплову обробку, бажано використовувати оливкову олію.
Хліб «Бородинський» та інші бездріжджові сорти.
З особливих продуктів слід згадати мед (!) і печені в духовці, а не в мікрохвильовій печі, яблука і гарбуз.
Не вживайте кислі, гострі продукти.
Намагайтеся вживати м’яку їжу (дитяче харчування, пюре, каші, пудинги, желе і т.д.). Тверду і суху їжу розмочуйте в воді.
Пити краще мінеральну або джерельну воду, відвари лікувальних трав (наприклад: стевії), ягід (шипшина), чайні напої (мате, каркаде), компоти з сухофруктів. Соки варто пити тільки натуральні і без цукру (морквяний, буряковий, яблучний, томатний і ін.) і обов’язково з м’якоттю.