Відновлювальна дієта під час лікування
Відомо, що пацієнти зазвичай потребують дієтичних страв і певних особливостей подачі.
Добре, коли людина хоче і може їсти, в іншому випадку змушує себе через хворобу, має апатію, відсутність апетиту, фізичну неможливість їсти, складнощі з ковтанням, нудоту. Для таких випадків треба створювати індивідуальне та лояльне адаптоване меню з супами-пюре, тушкованим м’ясом та сезонними овочами.
Які ще правила харчування працюють для онкопацієнтів?
1. Їжа має бути свіжою та якісно обробленою.
2. Потрібно створювати сбалансований раціон та впроваджувати корисне харчування.
3. Необхідні фрукти, овочі, каші, легка їжа.
4. Жирна їжа та червоне м’ясо — табу. Бажані дієтична курятина, індійка, кролик, риба (високопоживний лосось).
5. Подрібнюйте їжу в пюре, якщо так треба для покращеного споживання та травлення.
6. Для хворих в хірургічному відділенні треба курині бульйони та пюре, пізніше йде м’ясо та більш широкий вибір овочів. Не можна газованих напоїв, бобових, броколі, огірків, редису, перцю, квасолі та капусти.
7. При видаленні будь-якого органу травлення бажана рідка їжа, пудинги, картопляне пюре та продукти, багаті кальцієм, вуглеводами і необхідними вітамінами.
8. При хіміотерапії обирайте продукти, що містять вітамін С та Е, не є надто кислими і досить м’які (банан, кольорова капуста, солодка картопля, вишня, манго та груші).