З новин світової онкології: кава може знизити ризик декількох видів раку
Нові настанови, які були опубліковані в 2020 році Американським онкологічним товариством (ACS), передбачають, що вживання кави може допомогти знизити ризик ряду видів раку: печінки і ендометрію, ротової порожнини, глотки і гортані.
Вживання кави також може знизити ризик раку шкіри у чоловіків і жінок і злоякісної меланоми у жінок. Кава також може сприяти зниженню ризику деяких видів раку травної системи. Ці настанови підтримують попередні висновки, що були опубліковані Міжнародним агентством з вивчення раку (IARC) у 2018 році.
Механізми благотворного впливу кави
Механізми, за допомогою яких кава може благотворно впливати на організм, знижуючи ризик деяких видів раку, до кінця не вивчені. Сотні біологічно активних сполук містяться в обсмаженій каві, у тому числі кофеїн, флавоноїди, лігнани та інші поліфеноли.
Ці та інші кавові з’єднання збільшують витрату енергії, інгібують (сповільнюють) пошкодження клітин, регулюють гени, що беруть участь у репарації (відновленні) ДНК, мають протизапальні властивості і / або пригнічують метастазування. Кава також впливає на час проходження через кишківник і метаболізм канцерогенів у печінці — фактори, які можуть сприяти зниженню ризику деяких видів раку травного тракту.
Важливо. Все, що ви прочитали вище, стосується лише високоякісної натуральної кави (бажано, свіже змеленої) від перевірених виробників. Якщо у вас є проблеми з серцево-судинною системою або інші хронічні захворювання, можливість вживання кави, а також кількість цього напою в день, необхідно узгодити з лікарем.
Пийте каву і будьте здорові!
