Пн-Пт: 08:00-21:30 Сб: 08:00-20:00 info@tomocenter.com.ua
Пн-Пт: 08:00-21:30 Сб: 08:00-20:00 info@tomocenter.com.ua

Особливості харчування після променевої терапії

Оncological Center TomoClinic>Наші новини та статті>Особливості харчування після променевої терапії

Правильне харчування і здоровий спосіб життя після проходження курсу променевої терапії в деяких випадках допомагає запобігти небажаних ефектів від лікування або зменшити їх силу.

В першу чергу в дієту потребують пацієнти, які перенесли опромінення таза або живота.

Вживати їжу слід не менше 4-х разів на день, але не пізніше, ніж за 2 години до сну.

 

 

 

Які продукти і страви можна і потрібно вживати після променевої терапії?

М’ясо: Головним чином біле м’язове або органне (серце, нирки, язик, печінка)

Риба: переважно морська.

Яйця: курячі і перепелині.

Кисломолочні продукти: всю кисломолочну продукцію, особливо сир.

Свіжа зелень: часник, петрушка, кріп, селера, цибуля, щавель, шпинат.

Овочі: морква, помідори, буряк, гарбуз, кабачки, патисони, солодкий перець, редька, пастернак, капуста.

Ягоди: чорноплідна і червона горобина, смородина, аґрус, вишні, абрикоси, сливи, шипшина, журавлина. Можна вживати як свіжі так і морожені.

Фрукти: яблука, груші, грейпфрут.

Сухофрукти: родзинки, чорнослив, інжир, курага, хурма.

Горіхи і насіння.

Прянощі: негострий карі, куркума, коріандр, базилік, майоран, кмин, кориця.

Рослинні масла: льону, волоського горіха, зародків пшениці, конопляне – в холодному вигляді по 1 чайній ложці перед їжею. В салатах та для страв, що передбачають теплову обробку, бажано використовувати оливкову олію.

Хліб «Бородинський» та інші бездріжджові сорти.

З особливих продуктів слід згадати мед (!) і печені в духовці, а не в мікрохвильовій печі, яблука і гарбуз.

Не вживайте кислі, гострі продукти.

Намагайтеся вживати м’яку їжу (дитяче харчування, пюре, каші, пудинги, желе і т.д.). Тверду і суху їжу розмочуйте в воді.

Пити краще мінеральну або джерельну воду, відвари лікувальних трав (наприклад: стевії), ягід (шипшина), чайні напої (мате, каркаде), компоти з сухофруктів. Соки варто пити тільки натуральні і без цукру (морквяний, буряковий, яблучний, томатний і ін.) і обов’язково з м’якоттю.